Když mě před několika lety poprvé zastihlo téma zdraví a životního prostředí, otevřel se přede mnou celý nový svět. Pravda, z domova jsem neodcházela nepolíbená – tofu bylo oblíbeným jídlem mého dětství a nějakou dobu mi trvalo, než jsem zjistila, že gulášová polévka se normálně ze sójového masa nedělá. Navzdory tomu ale trvalo dalších pár let, než jsem si našla cestu i k dalším oblastem: od přírodní kosmetiky bez ropných derivátů, přes nákupy bez obalu až po kvalitní bio zeleninu od malých pěstitelů, neboli komunitou podporované zemědělství (KPZ).
Princip KPZky je jednoduchý – předplatíte si na celou sezónu produkty od malého lokálního pěstitele. Zemědělec tak má jistý zdroj financí a vy zase zajištěný pravidelný přísun vysoce kvalitní sezónní zeleniny (případně i bylinek, ovoce a vajíček, záleží na konkrétním farmáři). Takzvané bedýnky si pak v pravidelných intervalech chodíte vyzvednout na předem smluvené místo – a úroda je vaše.
Moje zkušenost s KPZkou je jednoznačně pozitivní. Zelenina byla chuťově mnohem lepší, výrazně čerstvější a řádově rozmanitější než ta z běžného obchodu. Občas přicházely plodiny, které nám rozšiřovaly obzory: takový mangold jsem třeba znala jen podle jména, takže jsme museli googlit, co že se s ním vlastně dělá. Velký úspěch slavila i zářivá modrozelená dýně Blue ballet a to nemluvím o veselí, které vyvolalo bezmála metrové čínské zelí doplněné obdobně gigantickou mrkví.
Rozmanitost bedýnkové zeleniny nám přinesla do ustálené a trochu nudné řady osvědčených receptů celou řadu novinek. Když vám jednoho dne na stůl přistane to podivné bílé ufo, kterému jste se donedávna v krámě leda tak chechtali, musíte zkrátka vymyslet, co s ním. Díky KPZce jsem tak postupně vzala na milost celou řadu plodin od cuket po fazolky, kterým jsem se do té doby spíš vyhýbala, ať už z nezvyku, nebo kvůli dřívější špatné zkušenosti.
Aby těch pozitiv nebylo málo, je tu ještě jedno, které se obzvlášť týká městských lidí. KPZka vás totiž krásně napojí na to, co se děje venku, daleko za hradbami města. V průběhu sezóny se obsah bedýnek v souladu s vegetačními cykly zásadně proměňuje a vy dostáváte to, co zrovna dozrává. Zjara si tak vychutnáte hlavně nejrůznější listí, zatímco na podzim náklad sotva dotáhnete domů. Na celoroční rajčata jako z plastu můžete v klidu zapomenout.
Shrnuto, podtrženo, KPZka je skvělý vynález. Umožní vám jednou ranou zabít celé hejno much: zkvalitnit stravování, oživit opakující se jídelníček, rozšířit si obzory, podpořit namísto velkých korporátů místní malé pěstitele a dát zelenou zemědělství, kterému není jedno, co tu poroste za sto let. Právě během března je ideální doba, kdy se ke KPZ na příští sezónu připojit. Nevím jak vy, ale já jdu do toho.
Občas nakupují na tzv. fsrmarskych trhach vu Anděla, také spíše méně obvyklou zeleninu, mángold, různé řepy, redkve a ředkvičky, Turín, barevné mrkvipastinskapod… Obvykle to ale konci odzkoušení a návratem ke klasické zelenině, paprika, okurka, mrkvi apod.. I tu cato kupují na těch trzi h, kde je kvalitnější n
Barevná mrkev, to je skutečně bizarní věc! Jednou jsme takhle měli fialovou polévku. Vypadala opravdu velmi toxicky 😀
A od jednoho zahumenkare bereme brambory a také jinou zeleninu, ale to je jenom doplněk..
Ke KPZ se připojovat nebudu, ale v miskách a bedýnce mi toho klíčí a roste docela dost. Není nad čerstvou zeleninu 🙂
Ty by ses mohla ke KPZce připojit spíš jako ten farmář 😀
Hmmh, nemáme… Nemáme… Jinak bych se, Marie Veroniko, ráda připojila… Ale loni jsem zasadila 2 rybízy (černý a bílý), angrešt, jostu, a pár borůvek a letos budu k 2 maliníkům sázet v létě dalších 6 či 7, k tomu 2 ostružiny. Taky jsem zkusila zasít na podzim semeno libečku – uvidíme, zda něco vyleze. Vzhledem k tomu, že bydlím nedaleko kliniky jsem vůbec ráda, že tu můžu mít vlastní květinové záhony a to ovoce. Taky, už bych to nestíhala. Rybíz měl loni pár kuliček a byl skvělý (nějaká super dobrá sorta, maliny taky, navíc jsou stáleplodící).
Jako sen bych měla, dýně… Ale ty fakt chtěj hodně místa. Takže nic. Ale i tak jsem víc, než spokojená.
Krokusy nádherně kvetou (už jich mám několik stovek), začínaj i irisy… Budou narcisy a tulipány… No prostě paráda. 🙂
Chybí mi tam (min. jedna) čárka, tak snad to tvůj jazykový cit přežije bez úhony. 😉
No tedy, ty ses do toho pořádně obula! 🙂 Domácího ovoce si zpravidla příliš neužiju, ale maliny můžu honit aspoň po lesích 🙂 Tak ať ti to všechno krásně kvete a roste!
No, já jsem megaloman. 🙂 Zrovna si říkám, že bych mohla zkusit na tu terasu před domem ještě nějaký třešně do květináčů (existují speciální sorty)… 😀 A letos bude premiéra cherry rajčat ve velkých květináčích! Zrovna vybírám něco na slimáky, těch je samozřejmě dost – sežrali mi loni skoro všechny šafrány (ne, že bych je chtěla obírat o jejich vzácné nitky na koření, ale chtěla jsem se těšit ze záplavy květů… cibulek bylo 100, květů jen pár..)
Ráda bych se připojila, protože ovoce a zelenina tvoří zhruba 65% mého jídelníčku, ale u nás se tímto nikdo moc nezaobírá.
Pokusy tu byly, ale ztroskotaly na faktu, že jsme nejchudší kraj v republice.
Občas zajdu na farmářské trhy, ale i zde vybírám. Někteří šikulové totiž jezdí “ pěstovat “ do Makra, takže jsem velice ostražitá.
Je pravda, že pokrytí republiky je zatím pořád hodně nerovnoměrné – a v zrovna Praze máme kliku na opravdu velký výběr. Tak snad to zatím vynahradí alespoň nějací pořádní poctivci na farmářských trzích 🙂
Dříve jsem ráda nakupovala na trzích, zelenina i ovoce z nich má úplně jinou chuť. Mým snem je mít zahrádku, kde bych byla soběstačná, tak třeba jednou :).
Přesně tak – úplně jinou! A kolikrát taky proto, že na trhu člověk sežene i úplně jiné odrůdy než těch deset normovaných, které jde najít v normálním obchodě. A do snu o soběstačnosti budu držet palce. To je oproti bedýnkám ještě úplně jiná romantika 🙂
Tož, že jsi to ty, tak jsem nahlédl mezi možnosti našich luhů a háje. A vidím, že jedny bedýnky prodávají eko-anarchisti nedaleko. Ovšem je vidno, že prodávají celkem obří nadílku a že je nutno se upsat rovnou na celý půlrok, to abych k tomu pořídil ještě i kuchařskou čepici a zástěru a kuchařku Vaříme z vody. ;o)
Ham… Ale něco na tom bude. Nandesu to na komunitním plénu, třeba se taky budeme podílet na spáse světa!
Haleluja!
Moc mě těší, že jsi na luhy a háje hodil oko 🙂 A je to tak, i ty nejmenší bedýnky bývají vlastně pořád relativně velké – my jsme ve dvou odebírali jednu bednu za čtrnáct dní a bylo to tak akorát. Tak hodně štěstí na komunitním plénu a spáse světa zdar! 🙂
Je nevzhledná, panovačná, zapšklá, nemaluje se, nosí kalhoty, pánskou kravatu a kostěné brýle, nevaří, nepere, neuklízí a nesnáší chlapy. Tohle se tvrdí o feministkách. Ale jaké jsou doopravdy? Kámoš s jednou žil a tvrdil, že je úplně normální, ale divné na ní je jen to, že podporuje KPZ!
No vida! Tak to je nejvyšší čas začít pracovat na nové definici 😀
Tak daleko nejsem a asi ani nebudu, ale protože máme přes rok na zámku pravidelné farmářské trhy, docházím aspoň tam.
Farmářské trhy za rohem, to je velký výhoda. To, že je nemáme tak úplně za barákem, byl také jeden z argumentů pro bedýnku. Na trh se nám prostě nikdy nechtělo 😀
musím se přiznat, že mimo farmářské trhy nakupuji převážně v supermarketu. Ale není nad zeleninu a ovoce od babičky ze zahrádky 🙂 S bílým ufem bych netušila, co udělat 😀
Farmářské trhy jsou super, akorát v Praze bývají šíleně přelidněné. To obzvlášť teď není ideální – a ani nevím, jestli jsou vůbec v současné době nějaké trhy povolené. A z bílého ufa nakonec byly řízky 🙂
Před několika lety jsem si jezdila pro papírovou tašku (nikoli bedýnku) na smluvené místo z jedné nedaleké farmy. Logisticky to nebylo moc vyladěné, ale zelenina byla super. Pak to nějak úplně skončilo, ani nevím proč. Mám malou zahradu, bylinky a trochu zeleniny si vypěstuji sama, jinak mám dodavatele na vajíčka, brambory a cibuli, kuřata a králíky… Chuť je skutečně nesrovnatelná.
Marie Veroniko, přeji příjemný den. Helena
To, že farma skončí, se bohužel může snadno stát. Ta naše pak taky skončila, protože majitelé zestárli a nenašli za sebe náhradu. Naštěstí se ale brzy našli farmáři jiní 🙂 Krásný den i tobě!
Pred par lety jsme zkusili a prestali jen kvuli tomu, ze je kousek od nas farmarsky trh od utery do patku, takze se dalo lovit primo tam. Ekonomicky ale bedynka vychazela rozhodne lepe, tak diky za postouch – asi zase nadesla spravna chvile pro experimenty. Ty jsem na tom mela taky nejradsi a krom toho to strasne usnadni nekonecne debaty nad tim, co bude k veceri. Proste to, co z bedny potrebuje nejdriv snist.
Přesně! Za ten uplynulý rok, co vaříme skutečně nonstop , má jakékoli pošťouchnutí zvenku bezmála cenu zlata 😀
My momentálně nakupujeme kombinaci Rohlik.cz, supermarket a sem tam babiččina zahrádka (tu máme beplatně). KPZ jsem nezkusila, ale jednou jsem objednala farmářskou bedýnku. Bylo to super, ale ve dvou jsme to množství zeleniny a ovoce nesnědli a rozdali to po sousedech :/ A to zeleninu i ovoce jím každý den.
Panejo, to tedy musela být pořádná bedna! 🙂 My jsme odebírali jednu bedýnku za 14 dní, byli jsme na to dva a bylo to tak akorát. I když je pravda, že třeba to metrové čínské zelí bylo docela výzva 😀
Na bedýnky už jsem kdysi koukala, ale tehdy jsem si vařila jen sama pro sebe a zdaleka ne tolik, co dnes. Množství zeleniny, co se v bedýnkách odebírá, bych neměla kde uskladnit a jak spotřebovat. Od té doby se však situace změnila a budu se na bedýnky muset podívat znovu. Bio zeleninu mám totiž ráda, často v létě nakupuji čerstvou na trzích a princip bedýnek se mi líbí. Díky za připomenutí.
Rádo se stalo 🙂 A souhlasím, že pro jednoho je toho v bedýnce opravdu moc, i kdyby měl doma nakrásně třeba celý zeleninový sklad 🙂
My máme jednu výdejnu blízko (každé úterý jednou za 14 dnů) a tak jsem o bedýnkách uvažovala. Jenže máme taky prostory k vlastnímu pěstování…třeba rajčat, cuket, ředkviček, rukoly a různých bylinek.
Taky mě trošku odrazuje ta pravidelnost, nikdy není v létě jasný, kde se zrovna budu nacházet.
Zároveň je v tom dvoře i stálý trh, tak to spíš nechám náhodnému nakupování. Jinak je to samozřejmě nejlepší řešení, s nakupováním v supermarketech nesrovnatelný.
Je pravda, že časté nebo delší cestování bedýnkám spíš nenahrává, takže jestli máte možnost obdobně kvalitní produkty normálně nakoupit, tak naprosto chápu 🙂
KPZ je super! Já na to pravé (kdy se člověk třeba zapojuje i do prací na farmě) pořád sbírám odvahu a zatím jsem jen bedýnkář, ale jednou to přijde 🙂
Páni, tak to na to jdeš skutečně od podlahy! Až tu odvahu nasbíráš, tak doufám, že o tom i napíšeš článek 🙂